Hjärtat

Hjärtat är centrumet. Det består av en muskel som har in och utgångar. Hjärtat pumpar blodet till alla kroppsdelar. Blodet innehålller syre,koldioxid,näringämnen,signalsubstanter. Hjärtat har artärer som pumpar ut syresätt blod. Den andra har koldioxid.Hjärtt behöver mycket kraft för att pumpa ut blodet.därför är vänstra sidan starkare.klaffar ventiler.Trycket från artären pressar upp blodet.kappilererna är det minsta blodkärlet.
















Skelletet

Utan skelett skulle inte vi kunna stå upp, vi skulle vara en hög.Skellett bildar en ram och det finns över hela kroppen.
Skletett gör att vi kan röra på oss och mycket annat. Inne i benet sitter lårbenet.Röntgen gör så att vi får se skelttet.Ryggraden slutar vid svanskottan och den gör så att vi kan gå och stå.Det består av massor av ryggkotor.När man belastat ryggraden fel kan kvotorna komma fel så man får väldigt ont.Många muskler som triceps kan man se när dem arbetar.Men ryggraden kan man inte se när den jobbar.Ben består av två material kalk och märg. Skelettet tål väldigt mycket men ibland kan tex en arm gå av.då måste man fixa det och oftast gipsa.Skelettet skyddar också hjärnan. Vi har över 200 ben i vår kropp.

Huden

Huden innehåller sinnesorgan.På en livsttid tappar man 15 kilo hud men man får också tillbaks lika mycket.Huden är det största organet.Huden skyddar kroppen.

Hår

Längst ner på hårstråt under huden finns en hårrot.Blonda har 146000 antal hårstrån.Svarthåriga har 110000 antal hårstrån.Brunhåriga ha

RSS 2.0